***Çekim Teknikleri***
Pan Çekim Tekniği: Hareket eden nesne ile aynı doğrultuda ve aynı hızda hareket edilip nispeten düşük sayılabilecek 1/30 ve 1/60 E gibi bir değerde çekim gerçekleştirildiğinde hareket eden nesne durağan hale gelirken, hareket etmeyen tüm nesneler ters yönde hareket ediyormuş algısı oluştururlar. (Fotoğrafta hareket eden nesnelerin oluşturduğu görüntüye bakıldığında hız olduğundan daha fazlaymış gibi görünür.)
-------------------->
-------------------->
<-------------------
Bu teknikte daha çok fotoğraf makinesi aracın üzerine monte edilerek çekim yapılır ancak siz hareket etmiyorsanız (araçta değilseniz) deklanşöre basıp fotoğraf makinesini paralel tutup kaydırarak da hareket uygulayabilirsiniz. Bu yöntemle siz de hareket halindeymişsiniz gibi aynı etkiyi elde edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken makinenin paralel olarak (------------>) kaydırılmasıdır, makineyi kaydırıken yay çizersek fotoğrafta bombeli bir görüntü oluşur.
Zoom-Out Tekniği: Genellikle gece çekimlerinde uygulanan bir çekim tekniğidir. Bu teknikte mutlaka zoom objektifler kullanılmalıdır. Fotoğrafı çekilecek olan nesneye zoom yapılır ve belirli bir süre pozlandırma yapıldıktan sonra objektifin odak uzaklığı geniş açıya doğru yavaşça kaydırılır ve pozlandırma sonlandırılır. Bu sayede görüntüdeki noktasal ışık kaynakları kenara doğru uzar. Örneğin, 55mm.'ye ayarladığımız objektifimizle 20" pozlandırma yaparken ilk 10" sonra objektifimizi yavaşça 18mm.'ye doğru çekerek bu sonucu elde edebiliriz.
Işıklı Boyama Tekniği: Fotoğraf makinesi tripod üzerine sabitlenir. Çekim modu olarak E:Bulb seçilir. ISO mümkün olan en küçük ayarda tutulur. (50-100 gibi) F değeri 8 veya 11 olarak belirlenir. Fotoğrafı çekilecek konuya mutlaka manuel netlik yapılmalıdır. Tüm bu işlemler gerçekleştirildikten sonra ortam tamamen ışıktan izole hale getirilir ve pozlandırma başlatılır. Daha sonra konu el feneri ya da renkli jelatinler yardımıyla istenilen renkte aydınlatılır ve pozlandırma sonlandırılır.
Işıklı Sıvama Tekniği: Bu teknik ışıklı boyama tekniği ile aynı şekilde uygulanır fakat bu teknikte fener yerine tepe flaşlar kullanılır.
Fizyogram Tekniği: Fizyogram iki şekilde elde edilir.
1)- Fotoğraf makinesi sabit, ışık kaynakları sarkaçlar vasıtasıyla sallandırılarak ışıkların hareket izlenimi fotoğrafa yansıtılır.
2)- Işık kaynakları sabit, fotoğraf makinesi hareket ettirilerek ışık izlenimleri ve oluşan formlar fotoğrafa yansır.
HDR Tekniği: Bu çekim tekniğinde amaç fotoğrafta maksimum detay elde edilmesidir. Bunun için fotoğraf makinesi tripod üzerine sabitlenir, çekim modu olarak diyafram öncelikli mod seçilir ve bir diyafram değeri belirlenir. Aynı görüntünün - ve + versiyonları fotoğraflanarak digital ortamda bir araya getirilir.
Not: HDR fotoğraf çekiminde en az 3 kare fotoğraf çekilmelidir.
Genellikle mimari çekimlerde uygulanan bir teknik olmasına karşın, günümüzde her alanda kullanılmaktadır.
Dip Not: HDR programlarının en yaygını Fotomacis'tir ancak Photo-Shop yama programında daha iyi sonuçlar elde edilir. Fotomacis'de maksimum 7 kare fotoğraf birleştirilebilirken, Photo-Shop'da birleştirme sınırı yoktur.
*HDR Pro FX yama programını kullanırsanız iyi HDR yapabilirsiniz.
Photo-Shop'da HDR Menüsü:
Photo-Shop'da HDR Menüsü:
File>Automate>Merge to HDR menüsünden HDR birlestirme yapabiliriz.
Ancak HDR Pro FX ile çok daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Panoramik Çekim Tekniği: Fotoğraf makinesi tripod üzerine sabitlenir, çekim modu olarak diyafram öncelikli mod seçilmeli ve konuya manuel netlik yapılmalıdır. Her bir kare bir önceki fotoğraf karesinin 1/3'lük alanına oturacak şekilde fotoğraflanmalıdır.
Not: Panoramik çekimde perspektifi daha geniş olarak fotoğrafa yansıtabilmek için dikey kadrajda çekim yapılması önemlidir. Yatayda deformasyon fazladır.
Photo-Shop CS 3'den Sonraki Sürümlerde Panoramik Birleştirme:
File>Auto Mate>Photo merge'de açılan ekrandan>Auto mod seçilir>Browse tıklanır, birleştirilecek fotoğraflar seçilir>Ok>Ok>Crop>Ctrl+Shift+E tuşlandığında tüm fotoğrafları tek fotoğraf olarak birleştirir. (Photo-Shop CS 3'den sonraki sürümlerde, otomatik olarak birleştirme yapıp fotoğrafı tamamlar. Birleştirme sonrası boşluk ve deformasyon olması son derece doğaldır, kırpma yöntemiyle bu boşluklar kesilerek düzeltilir.)
Photo-Shop Menülerinden:
Edit>Transform>Perspective
Edit>Transform>Warp
Filter>Liquify
kırılımlarından da sırasıyla perspektif, büyütme ve sıvılaştırma etkisiyle fotoğrafa istediğimiz gibi müdahale edebiliriz.
Bir diğer yöntemi de;
Scripts>Lood Files Into Stock>Browse>Attempt to autom alfgın source images tikli olacak şekilde>Ok. diyerek de birleştirme yapılabilir, ancak bu menüden yapılan birleştirme sonuçları çok iyi değildir, bu nedenle File menü seçeneğini kullanmak daha iyi sonuç verir.
Polar Panorama Birleştirme Tekniği: Bu teknikle 3 boyutlu dünya ve çukur fotoğraflar elde edilebilir.
Fotoğraf makinesini tripoda sabitleyip konunun 360 derece fotoğrafını çekin ve birleştirin. Photo-Shop'da ters çevirin, filtrelerden polar koordinatlarını seçin, böylece fotoğraf merkezden etrafa doğru bükülecektir, ilk mekanın yukarıdan ve aşağıdan da fotoğrafını çekip birleştirerek 3 boyutlu küre ve çukur fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Bunlar dışında küresel panoramalar da var ancak bunlar için özel çekim kafaları gerekir. Bunun için kalibrasyonu 10 derece açı ile kaydırarak konunun 360 derece fotoğrafı çekilir. (Aşağı, yukarı, sağa ve sola 10'ar derece kaydırarak tüm mekanının/konunun fotoğrafı çekilir.) Gökyüzü ve yerin de fotoğrafı çekilip birleştirildiğinde küre fotoğraf elde etmiş oluruz. Bu fotoğraflar daha çok digital ortamlarda kullanılır, basılması çok da iyi sonuç vermeyecektir. Bu teknik ile müzelere, şehirlere ait sanal turlar oluşturabilirsiniz.
Bokeh Çekim Tekniği: Bu çekim tekniğinde sınırlı net alan derinliği kullanılır. (En açık diyaframlar.) Ve de arka alanda genellikle noktasal ışık kaynakları kullanılır. Bu teknik kullanılarak noktasal ışık kaynaklarını içi dolu küre/yuvarlak fuluğ ışık hareleri olarak görebiliriz. Tele objektiflerde bu hareler içi boş çember olarak fotoğrafa yansırken zoom objektiflerde küre elde edebiliriz.
Objektifin önüne siyah karton filtre (kendimiz yapabiliriz) koyarsak bu filtrede oluşturduğumuz şekle göre fotoğrafta noktasal ışık kaynaklarının görüntüsünü belirlemiş oluruz. Örneğin filtrede çınar yaprağı şeklinde küçük bir çentik açtıysak fotoğraftaki noktasal ışık kaynakları çınar yaprağı olarak fotoğrafa yansır.
Kızılözetisi Fotoğraf Tekniği: Bu tekniği kullanarak kızılötesi ışıkları fotoğrafa yansıtabilmek için fotoğraf makinenizin bu ışıkları algılaması gerekir. (Kumanda led ışığıyla bu testi yapabilirsiniz, genelde tüm fotoğraf makineleri bu ışıkları algılar. Bu test için kumanda üzerinde herhangi bir tuşa basarken makinenizle kumandanın fotoğrafını çekmeniz yeterlidir, normalde gözümüzle göremediğimiz kumanda ledinin ışığını fotoğrafta görebiliriz.) Infared filtreler yardımıyla ışığın gücünü 20 stoba kadar keserek rüzgarsız havada çekim yapılmalıdır. Pozlandırma süresini birkaç dakikaya ayarlamak yeterli olur, ancak mutlaka rüzgarsız havada ve makine tripod üzerindeyken çekim yapılmalıdır. Kızılötesi ışınlar arka alanda netlik oluşturur. Konuya manuel netlik yapıp netlik halkasını hafif sola kaydırmak gerekir. Normal fotoğraf çekiminde 11-16 F'de maksimum keskinlik (net alan derinliği) sağlanırken, kızılötesi (infared) tekniğinde 5.6 F'de maksimum net alan derinliğini yakalamış oluruz. (En iyi sonuç için bu teknikte F'in 5.6 olması gerekir.)
Kızılötesi fotoğraf tekniğiyle siyah-beyaz fotoğraf çekerken ağaç yaprakları fotoğrafta sarı-beyaz renkte görünür.
Renkli çekim yaparsak tüm yapraklar kırmızı görünür ancak fotoğrafa biz renk atayarak orjinal renk üzerinde istediğimiz gibi oynama yapabiliriz.
*''Hoya R72 filtre'' infared filtredir, bu tenikle çekim yaparken kullanabiliriz.
Harris Obtüratör Tekniği: (Bu tekniği Türkiye'de kullanan fotoğrafçı bulunmamaktadır, Dünya'da da sadece birkaç kişi kullanmaktadır.)
Bu teknikte uzun süreli pozlandırma yapılır. Bu uzun pozlandırma süresince objektifin önünden kırmızı, yeşil ve mavi 3 filtrenin de geçirilmesi gerekir. Bu geçiş işlemi tek tek ve mutlaka eşit sürelerde yapılmalıdır. Fotoğraf kadrajında ise hem hareketli hem de hareketsiz nesneler olmalıdır. Bu teknikle fotoğraf çekildiğinde hareketsiz nesneler olduğu gibi fotoğrafa yansırken hareketli nesneler renk kombinasyonu eşliğinde (kırmız-yeşil-mavi) fotoğrafa yansır. Sürrealist fotoğraflar bu teknikle elde edilebilir. Bu tekniği zor kılan filtrelerin eşit yoğunluğa sahip olma zorunluluğu ile objektifin önünden tek tek geçirilirken her birinin eşit sürelerde kullanılıyor olma zorunluluğudur.
Not: Bu tekniğin şartlarını sağlamak zor olduğundan alternatif olarak HDR mantığında 3 kare fotoğraf çekip (hareketi yansıtacak şekilde) her birinin üzerine 3 renk filtre atayarak (kırmızı-yeşil-mavi) hemen hemen aynı sonucu elde edebiliriz. Bu tekniğe örnek konu olarak da ''başak tarlasında korkuluk çekimi'' verilebilir, rüzgarda başaklar hareketli, korkuluk sabit nesne olarak fotoğrafa yansıyacaktır.
Lens Baby Tekniği: (Eğlenceli Aparat) Bu teknikte objektifle fotoğraf makinesi arasında körük sistemi bulunur. Objektif açısını sağa-sola/yukarı-aşağı oynatarak çekim yapılır. Bu teknik görüntünün perspektifini düzeltir ve fotoğrafa maket havası verir.
SI Çekim Tekniği: Genellikle gün batımında uygulanan bir çekim tekniğidir. Gün ışığı ve flaş kullanılarak çekim gerçekleştirilir. Flaş önüne sarı bir filtre yerleştirilir, sarı ışık özel beyaz ayarı yapılarak beyaza dönüştürülür ve fotoğraf çekimi gerçekleştirilir.
Bu teknikte flaşın verdiği sarı ışık beyaza çevrilir, dolayısıyla atmosferdeki ışığın rengini de değiştirmiş oluyoruz, bunun sonucunda gök yüzünde petrol yeşili ile mavi arasında ton geçişi olur. Bu tekniği daha çok National Geographic fotoğrafçıları kullanır. National Geographic fotoğrafçıları konuyu flaş yerine projektörlerle aydınlattıkları için gün ışığı renk sıcaklığı doğal olarak değişir.
Soft Focus Çekim Tekniği: Genellikle portre çekimlerinde uygulanan bir çekim tekniğidir. Fotoğrafı çekilecek olan konuya manuel olarak netlik yapılır ve çekim başlamadan önce milimetrik olarak netlik bozulur. (Çok az, yaklaşık 1mm. kadar netliğin bozulması yeterlidir.)
Bu tekniği bir diğer alternatif olarak moda çekimlerinde de kullanabiliriz. Modelin cildinde çok sorun varsa bu tekniği uygulayıp netliği milimetrik değiştirerek cilt sorununu fotoğrafa yansıtmamış oluruz. Böylelikle bulanıklaşan fotoğrafta modelin cilt kusurları düzeltilmiş olur ve çekim ardından Photo-Shop'a da gerek kalmadan fotoğraftaki cilt problemini kalıcı olarak çözmüş oluruz. (Bu tekniği kullandığımızda ayrıca Photo-Shop'da filtre kullanılmasına da gerek kalmayacaktır.) Moda çekimlerinde bu tekniği kullanmak çok bilinen bir yöntem değildir, ancak bu tekniği kullanarak oldukça etkili sonuçlar alabilir ve zaman kazanabiliriz.
Fotoğrafın tarihinde de bu tarz sorunları gidermek için farklı yöntemler kullanılmıştır. Örneğin, objektifin önünde mangal kullanmak, (ısının etkisiyle fotoğrafın bulanıklaşması sonucu cilddeki sorunların düzeltilmesi) ve objektife bayan çorabı geçirilmesi vb. gibi çeşitli teknikler kullanılmıştır.
***Filtrelerin X Değerleri***
2X=> 1 stop
4X=> 2 stop
8X=> 3 stop
16X=> 4 stop
32X=> 5 stop
64X=> 6 stop
128X=> 7 stop
256X=> 8 stop
512X=> 9 stop
1024X=> 10 stop
Not: Filtrelerin X değerleri yukarıdaki gibi olmasına karşın piyasadaki filtreler tam sayılara yuvarlanmıştır, örneğin 1024X yerine 1000X'lik filtre vardır.
Not: UV filtre, 0.5-1 stop ışığın gücünü düşürür.
***Zone Sistem***
11 zonluk sistemde, 5. Zone %18'lik gri tonu baz alır. (Aşağıda bu bölüm // ile işaretlenmiştir. Bu yöntemi ''Ansel Adams'' geliştirmiştir.
~.~ ~..~ -- -- -- // -- -- -- -..- -.-
Detaysız Beyaz (~.~) => +2, +2.5 stop fazla pozlandırma yapılmalıdır.
Detaylı Beyaz (~..~) => +1, +1.5 stop fazla pozlandırma yapılmalıdır.
Detaysız Siyah (-.-) => -2, -2.5 stop az pozlandırma yapılmalıdır.
Detaylı Siyah (-..-) => -1, -1.5 stop az pozlandırma yapılmalıdır.
***Macro Fotoğrafçılıkta Kullandığımız Yöntemler***
Clouse Up Filtre: Bu filtreler büyüteç görevi görüp hem nesnenin boyutunu büyütüp hem de konuya yaklaşmamıza olanak sağlarlar.
Objektifin Ters Çevrilmesi: Farklı yöntemlerle objektif ters çevrilip objektife macro özellik kazandırılabilir.
Körük Kullanımı: Objektifle fotoğraf makinesi arasına yerleştirilen bir körük vasıtasıyla objektife macro özellik kazandırılabilir.
Not: Bu yöntem stüdyo ortamında sabit duran nesnelerin fotoğrafı çekilirken faydalıdır.
Macro Tüp Kullanımı: Objektifle fotoğraf makinesi arasına bir tüp yerleştirilerek objektife macro özellik kazandırılabilir.
Macro Objektif Kullanımı: Macro objektif kullanmak diğer yöntemlerden çok daha keskin ve net fotoğraflar elde etmemize olanak sağlar. Bir objektifin macro olabilmesi için %100 ve %300 oranında büyütme yapması gerekir.
Agrandizör Objektifinin Çekim Objektifi Olarak Kullanılması: Bu objektif tamamen büyütmek için tasarlanmıştır. 24/36mm.'lik çekimden 2000/3000mm.'lik baskı alnınabilmektedir. Çekim objektifi olarak kullanılırsa çok iyi sonuçlar alınabilir.
Agrandizör objektifi tamamen büyütmek için tasarlandığından bu objektifler çekim için kullanıldığında macro objektiflerden de çok daha iyi sonuç verir.
Extation: Macro özellik sağlar.
Tele Konvantörler: Odak uzaklığını arttırır. 300mm.'lik odak uzaklığı 600mm. olur. (2 katı büyütür, çarpanı 2 dir.)
Macro Çekim Notları:
*Macro çekimde ışığı kullanırken şemsiye kullanılabilir.
*Küçük tepe flaşları için soft-box'larla ışığı yönlendirebiliriz.
*Tepe flaşı kullanmak gün ışığından daha şiddetli etki yapabilir.
*Tetikleyici kullanarak flaş ışığını farklı şiddette ve farklı sürelerde kullanabiliriz.
Not: Tetikleyiciler, flaşları istediğimiz sıra ve süreyle patlatmaya yarayan kablolu ya da kablosuz aletlerdir.
*Flaşın önüne yarı saydam peçete vs. koyarak yumuşak ışık geçişi etkisi yaratabiliriz. Bu yöntem daha çok bebek çekimi yaparken kullanılır.
Dip Not: Flaş kullanımı 12 yaş ve altındaki kişilerde sakıncalıdır, bu yaş grubu altında flaş kullanmadan çekim yapmak çok daha sağlıklı olacaktır. (Özellikle 12 yaş ve altındaki kişilerin fotoğrafını çekerken flaş kullanmak çeşitli göz rahatsızlıkları ve epilepsiye neden olabilir.)
*Macro çekimde 3'lü soft-box ile konuyu aydınlatıp çekim yapmak çok daha etkili sonuç verecektir. Başka bir ifadeyle macro çekimlerde soft-box kullanmak oldukça önemli ve gereklidir.
*Macro çekim yaparken ortamdan gölgeyi tamamen kaldıran renk flaşları kullanılabilir. Objektife takılan bu flaşlar objektifin etrafını halka şeklinde sarar ve görüntü üzerinde gölgelenme bırakmaz, bu flaşları kullanarak gölgeyi tamamen arkaya yansıtmış oluruz.
Not: Bu flaşları moda çekimlerinde de kullanabiliriz.
*Yine macro çekim yaparken fotoğraf makinesine bağlanan 2 ya da 3'lü flaş seti kullanabiliriz.

Hemen Araştırdık: Stop Motion Nedir?
Stop-motion ardı ardına dizilmiş fotoğraf karelerinin oluşturduğu bir video bütünlemesidir. Fotoğraf başına ''0,50'' saniye verilmektedir.
Durağan 3 boyutlu objeleri hareket edermiş gibi gösteren bir animasyon türüdür. Daha çok kuklalar veya oyun hamuru ile yapılmış modeller kullanılır. Stop-motin tekniği; kamerayı objeye karşı ayarlayıp tek kare çekip sonra objeyi biraz hareket ettirip yeni bir kare çekmek ve bunu tekrarlayarak animasyonu tamamlamaktır. Çekilen tek kare resimleri ardı ardına dizip (her saniye için 15-24 kare) oynatılması ile hareket elde edilir ve sahneler montajlanarak film tamamlanır. Bu işlemlerin çoğu çizgi film tekniği ile aynıdır.
---Ders Sonu---
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder